Årets pepparkakshus

by jennie 0 Comments

Åh, jag har inte kommit mig för att baka pepparkakshus på flera år. Fem år för att vara exakt. Vilket råkar vara det antal år som vår äldsta dotter är gammal.

Men i helgen när vi var hos mina föräldrar kände jag att det var dags. Äntligen är tjejerna så stora att de kan leka en längre stund själva. Och så hade jag ju support av mina föräldrar också 🙂

Jag var lite ringrostig men det var kul och jag fick definitivt mersmak. Jag gjorde mallen själv och höll det enkelt men att det ändå skulle vara något som var lite annorlunda, så det blev lite mindre nedtill. Nästan som en fågelholk kanske.

Som ni ser hade jag varken godis eller karamellfärg till hands. Men jag kanske kan fylla på lite längre fram.

Nu står det ovanpå spisen hos mina föräldrar och väntar på att några tomtar ska flytta in.

Fluffigaste lussebullarna

by jennie 0 Comments

För mig finns det nog inget godare eller juligare än nybakade lussebullar. Det skulle vara nybakade lussebullar med glögg till då 🙂

Jag bakar alltid enligt Leilas recept, det blir fantastiskt goda och fluffiga bullar, precis som jag vill ha dem.

img_1782

 

I år hade jag dessutom bästa hjälpredan som kunde göra nästan allt själv, inklusive hålla i elvispen. Så mysigt att baka tillsammans.

img_1765

 

Resultatet var lika bra som alltid, jag skulle kunna äta hur många som helst. Kan jag skylla på att det mest är luft så fluffiga som dom blev?! 😉

2016-11-20-13-54-56

Pepparkakspyssel

by jennie 2 Comments

När vi bakade pepparkakor passade jag på att göra lite pepparkakspyssel. Jag bakade vanliga hjäran men gjorde hål med en potatissticka före och efter gräddning.

img_1542

 

Sen testade jag att pynta dem med kristyr. Jag gör alltid kristyr efter XiMAS by Nillis recept på perfekt kristyr. Man får vispa rätt länge för att få rätt konsistens men sen blir det bra.

img_1566

 

Jag har ingen tyll med tillräckligt små hål så jag tog en vanlig påse och klippte ett lite hål. Sen gjorde jag prickar längst kanten på hjärtana. Det var inte helt enkelt att få till dem perfekt. De som blev helt fel skrapade jag bort, och dom andra lät jag var, det gjorde inte så mycket tyckte jag.

img_1568

img_1562

 

Sen trädde jag upp hjärtana på ett rött garn och knöt små rosetter. Lite pilligt att få igenom garnet i dom små hålen och nervöst att jag inte skulle ha söndern något, men det gick bra.

img_1730

 

Nu har jag hängt upp pepparkakorna i ett fönster, såhär ser det ut. Förutom att det ser gulligt ut doftar det ljuvligt.

img_1738

img_1720

Julig VAB-dag och ny bra kavel

Idag har jag varit hemma med mina barn eftersom den yngsta är sjuk. Det har varit en så vacker dag i Stockholm med bitvis blå himmel och bitvis Bullerby-snöflingor. Snö på träd kan vara bland det juligaste jag vet. Så bitter bara att jag inte hann få upp belysningen innan all snö kom.

 

img_1490

 

I sånt här väder kan väl en helt normal människa få julkänslor. Själv drog jag på julmusik och tog fram en köpt pepparkaksdeg!

img_1523

 

Femåringen var riktigt duktig och klarade av att kavla och stansa ut pepparkakor helt själv. Jag kan rekommendera den här kaveln jag köpte på Hemtex. Den var mindre än vår andra barnkavel och rullar lättare vilket gjorde rätt stor skillnad. Kul för henne och skönt för mig som både hann baka några egna och hjälpa lillasyster lite också, som mest lekte med degen, men vad gör väl det.

img_1536

 

Mina pepparkakor ska jag nog ta och spritsa och hänga upp, men det får bli en annan dag. Nu ska jag gå och lägga mig, det finns risk för ännu en sömnlös natt med lilla sjuklingen.

Kul julig bakdetalj

by jennie 1 Comment

Det här var väl en kul sak, enkelt sätt att få julkänsla på kakor. Inte helt säker på hur enkelt det är att få till så perfekt resultat i praktiken, men dessa kakor ser ju väldigt härliga ut.

il_570xN.826978843_27jt

il_570xN.829620453_b4m7

Det finns även andra motiv, både juliga och inte juliga.

Sett på Etsy.

Egen eller köpt deg?

by jennie 0 Comments

Jag är uppvuxen med pepparkakor bakade på hemlagad pepparkaksdeg. Jag minns att min mamma alltid var nervös över hur degen blev, om den inte var bra var det jättejobbigt att kavla degen och få upp pepparkakorna till plåten. Jag har därför dragit mig för att göra pepparkakor och nöjt mig med köpta som jag tycker är goda de med.

Men förra året provade jag och min syster att köpa färdig deg och då insåg vi att det var ett riktigt bra alternativ. Väldigt enkelt och faktiskt mycket godare än köpta kakor. Och mysigt att baka ihop med barnen.

Jättemysigt att ha en fin burk full av hemlagade pepparkakor!

IMG_0626

 

Vad tycker ni, är det fusk att köpa färdig deg? 🙂

Påfyllning

by jennie 0 Comments

Vi bakade första batchen lussekatter i mitten av november och de börjar ta slut nu så i helgen var det dags att baka nya. Och dessa blev faktiskt ännu bättre, härligt fluffiga, fortfarande bakade efter Leilas recept.

 

IMG_0630

 

Det ser så vackert ut med alla lussekatterna under den gamla broderade handduken som jag har ärvt av min morfar.

IMG_0634

Nu hoppas jag att det räcker fram till jul 🙂

Mysig bakstund

by jennie 0 Comments

I helgen var det dags för stora lussekattsbaket.

IMG_0313

 

Jag brukar använda Leilas recept, för jag tycker att de blir så fluffig och smakar så mycket saffran. Smöret och saffranet ska smälta ihop och koka upp. Jag vet inte hur stor skillnad det gör men om det bidrar till mer saffranssmak är det ju ett enkelt knep.

IMG_0310

 

Min stora tjej är nu drygt fyra år och kunde verkligen vara med och baka. Hon knäcker ägg och blandar, kunde till och med hantera elvispen själv. Jag tycker att det är så mysigt att hon kan vara med och baka och att hon uppskattar det lika mycket som jag gör.

IMG_0331

 

Hon kunde till och med få till några lussekatter som såg ut som lussekatter, men jag ska väl ärligt säga att detta var den bästa, många var mer degklumpar, men de var ju goda de också 🙂

IMG_0341

 

Och goda blev de så klart också. Nu är vi redo för alla mysstunder med glögg och lussekatter som ligger framför oss!

Vaska lussekatter

by jennie 2 Comments

En omgång lussekatter räcker aldrig hemma hos oss, jag äter helst minst en lussekatt om dagen från mitten av november fram till julafton. Men sen efter julafton vill jag inte ha lussekatter alls förrän det är dags igen. Jag vill inte ens ha med dem att göra. De påminner mig bara om det sorgliga i att julen är över och att det är ett helt år kvar till nästa gång. Därför blir resterna av andra omgången liggande i frysen.

Men idag har jag äntligen tagit mig i kragen och kastat ut dem. Trista frystorkade lussebullar ligger nu i mina sopor tillsammans med några gamla semmelbullar som jag också hittade där. Slösigt men nu finns det i alla fall plats för nya som det snart börjar bli dags att baka. Åh vad jag längtar!

2015-10-11 20.54.22

Dekorera med mini-peppisar

by jennie 2 Comments

Såg det här supersöta strösslet i form av pyttesmå pepparkaksgubbar som jag var tvungen att beställa.

image

Förstå vad sött ovanpå muffinsarna i advent. Eller på en fin cheesecake eller kladdkaka. Längtar efter att få gå loss med dem!