Julen på IKEA i Kungens Kurva

Om det är någon annan som har närmast till IKEA i Kungens Kurva kan jag meddela att jag fick svar från dem att julhandeln börjar fredag v. 43 där.

Så det kanske kan bli en bra första utflykt för vår lilla bebis, som är beräknad idag men inte har velat komma ut än. Men jag är oändligt tacksam för att hon väntar lite med att komma för jag har legat sjuk i lunginflammation nu i två veckor. Inget kul slut på graviditeten. Tur att jag har både bebismys och adventstider att se fram emot!

Köpa eller binda krans?

by jennie 4 Comments

En klassisk adventskrans att ha på ytterdörren tycker jag är ett måste. För rätt många år sen köpte jag en halmkrans att ha som bas och gjorde sedan en egen krans. Den har jag återanvänt många gånger men utan att variera kransen så himla mycket. Jag vill ha en väldigt traditionell krans så det lämnar inte jättemycket övrigt till fantasin.

Så här såg till exempel kransen ut som jag gjorde 2010. Vår dåvarande lägenhet hade en röd dörr till min stora förtjusning och jag tycker att kransen gjorde sig så bra mot den röda bakgrunden. Jag tycker om att blanda olika sorters ris, framförallt att blanda ett barris med lingonris.

IMG_0420

 

Det är ändå en del jobb med att binda en krans och inte särskilt kreativt eftersom jag gör dem typ identiska varje år. Så förra året köpte jag en färdig krans och satte bara i ett rött band och några bär. Blev egentligen precis lika bra på typ en fjärdedel av tiden. Så framöver blir det nog inga hemmagjorda kransar här.

Vad tycker ni? Göra egen krans eller köpa färdig?

Julen på IKEA

by jennie 0 Comments

Eftersom att jag vet att en del av mina läsare inte läser några andra julbloggar (typ mina systrar och närmaste vänner) tänkte jag sammanfatta några bra länkar till blogginlägg om julen på IKEA 2014 här.

Julen på IKEA har alltid varit lite magisk för mig, känns som att de var tidiga med att vara tidiga med julen så att säga. De år det har gått har jag besökt IKEA med mina systrar och gjort en stor grej av eventet. Därför har jag många positiva minnen från höstiga IKEA-besök. I år blir det spännande att se i vilken konstellation vi kan få till det, kommer ju troligtvis att ha en alldeles nyfödd liten bebis då…

Här kommer länkarna:
Helenes underbara jul: traditionellt från IKEA
Helenes underbara jul: en blingbling jul hos IKEA
Matildas jul: IKEA´s jul 2014
En enkel jul: Julen hos IKEA

Tycker det ser ut att finnas många fina saker i år, speciellt det mer traditionella och röda ser jag fram emot att handla lite av. Det kommer att göra sig fint i vårt nya kök.

Pepparkakshus anno 2009

by jennie 1 Comment

2009 gjorde vi inte ett pepparkakshus utan en hel by! Vi gjorde ett litet och väldigt enkelt hus till var och en som var med och bakade och så fick den personen pynta huset som den ville och ställa i vår alpvärd (som jag skrev om här). Det blev också en liten kyrka för att göra byn komplett.

Vi skar ut mallar i tjock kartong så att de skulle gå att återanvända smidigt. Sen kavlade vi ut pepparkaksdeg och gräddade. När degen var färdiggräddad men inte hade stelnat än skar vi ut våra husdelar. Sedan var det montering på löpande band.

SONY DSC         

Vi använde smält socker vid montering, fäster rätt bra med jobbigt att ha att göra med eftersom det lätt bränns och blir väldigt kladdigt.

SONY DSC

När husen var färdiga var det dags för det roliga, att pynta husen. Vi hade köpt en massa godis och så klart väldigt mycket florsocker till kristyr. Det blev ett kul gemensamt projekt där alla engagerade sig eftersom var och en fick göra sitt hus som den ville. Även min man som inte brukar var med och göra pepparkakshusen dekorerade ett. Och min svågers syster som var och firade jul med oss för första gången blev också involverad i vår tradition på ett naturligt sätt.

SONY DSC

Och så här blev resultatet.

SONY DSC

Hela miljön i dagsljus dagen efter.

SONY DSC

Bokadventskalender för små barn

by jennie 0 Comments

På tal om julböcker för ganska små barn som jag skrev om igår så hörde jag talas om en kul adventskalender som jag vill tipsa er om. Nämligen Pixi adventskalender. Perfekt för små barn som man kanske inte vill ska äta sötsaker varje dag i december, eller är lite för små för vissa av leksakskalendrarna.

Jag vet inte om det blir för mycket med 24 små böcker men jag gillade iden väldigt mycket. Eventuellt gör jag en egen kalender i år till vår dotter och då fundera jag på att köpa någon förpackning med pixi-böcker istället. Då får man 10 böcker för 87 kr som man kan dela upp i flera paket. Det finns till exempel Pixibox Kalas och Pixibox Barnkammarboken. Tidigare år har det även funnits Pixibox Jul men den verkar vara slut på de flesta ställen men skulle gissa på att den kommer tillbaka när vi närmar oss julen.

Barnböcker om julen

by jennie 1 Comment

Med små barn blir det lätt lite abstrakt med julen eftersom de inte kommer ihåg vad det är man ska längta efter och räkna ner till. Som mamma och julälskare vill jag så klart föra över en del av julens magi på mina barn. Innan jag fick barn var jag väldigt noga med att inte julfuska för mycket, det vill säga jag skulle inte ha sett en julfilm mitt i sommaren eller så. Men nu har jag insett att det kan ha ett stort värde att ha julsagor liggande framme för att göra julen lika självklar att se fram emot som sommaren eller födelsedagen. Man skulle ju till exempel inte ta bort en bok som handlar om att leka på stranden bara för att det blev vinter.

Här kommer två boktips som har varit populära under året för min treåring.

Eddie och julen tycker jag är riktigt härlig och funkade bra redan förra året då vår dotter var två och ett halvt. Eddie tycker att allt är konstigt, att ha träd inomhus och att de vuxna bara äter och äter. Jag gillar den mycket för att den innehåller många av de delarna man vill introducera sina barn till, som klä granen, baka pepparkakor, julbord och så tomten så klart. Den är fint illustrerad och skriven med mycket humor vilket gjort att jag inte har tröttnat på att läsa den trots att det har blivit väldigt många gånger .

Eddie

 

Mamma Mu och Kråkans jul är också en riktig favorit för mig och min dotter. Det känns som att den är för något större barn, från ca tre år, men vår dotter tyckte om den här väldigt mycket förra julen också och vi läste den ofta hela våren. Kråkan har en lite felaktig bild av vad julen handlar om och slår bara in paket till sig själv. Mamma Mu får visa honom att de finaste klapparna är dom man får av sin vän. Söt historia men har inte lika många juliga inslag även om bilderna är jättefina och fulla av julstämning.

Mamma Mu

 

För lite yngre barn kan jag rekommendera sångboken Tre pepparkaksgubbar. Ett mysigt sätt att få in lite julkänsla även till bebisar. Det här är min dotter när hon var ca fem månader och tyckte det var toppen att lyssna på mamma sjunga samma sång om och om igen. Den är också väldigt fin och hon tyckte faktiskt om den även året därpå.

IMG_4330

Pepparkakshus anno 2006

by jennie 2 Comments

Pepparkakshuset som jag och mina systrar byggde 2006 är inte så avancerat men jag tyckte det var en väldigt kul ide. Själva huset ska likna det vi bodde i när vi bodde i Tyskland. Ett klassiskt fackverkshus som lämpar sig bra som pepparkakshus, inga komplicerade former men mycket att rita med kristyr vilket jag tycker är den roliga delen.

Sen tog vi bilder på alla fem familjemedlemmarna, skrev ut dem i lagom storlek och klistrade fast i varje fönster. Jag tycker att det var en rolig ide och blev väldigt sött och personligt.

2014-09-12 21.42.12

Väntans tider

by jennie 2 Comments

För mig är det väntans tider i dubbel bemärkelse just nu. Och det menar jag som något positivt. Jag älskar att se fram emot saker. Jag älskar fredagar och sista veckan innan en lång semester och så vidare. Och nu när hösten långsamt börjar göra sig påmind tycker jag att det är härligt att börja få räkna ner till advent. Dessutom har jag nu två veckor kvar tills vår lilla bebis är beräknad. Det ska bli väldigt spännande att få träffa henne men samtidigt njuter jag av de här sista dagarna utan blöjbyten och amning och njuter av att vara gravid och tvätta och packa henne små kläder och bara längta efter henne.

Jag trodde faktiskt att advent betydde just väntan, och det var jag visst inte ensam om. Men även om det inte betyder det bokstavligen så är det ju det advent står för för mig. Jag älskar att fixa inför julen och räkna ner. Men när själva julafton kommer brukar jag snarare bli nedstämd, det betyder ju att det är ett helt år kvar tills jag får adventsmysa igen. Mina favoritdagar på året är istället första advent och lucia.

När jag var gravid förra gången gjorde vi graviditetstestet precis innan första advent, så även då var det en dubbel lycka. Men i efterhand kan jag konstatera att det inte var helt optimalt att vara nygravid under sin favoritmånad. Inte nog med att jag inte kunde dricka vinglögg, jag var trött hela tiden och jag mådde så illa att jag inte kunde njuta av varken lussekatter eller pepparkakor. Värt det så klart men jag är glad att jag får njuta av allt detta i år.

Positivt graviditetstest på julduken 2010!

Positivt graviditetstest på julduken 2010!

Pepparkakshus anno 2008

by jennie 4 Comments

Jag är väldigt förtjust i pepparkakshus. Det är så himla fint och juligt och ger maximal stämning tycker jag. Några gånger har jag varit på Arkitektur- och designcentrums pepparkakshustävling i advent. Det är verkligen häftigt att se vilka kreationer folk har gjort, titta t.ex. på det här klippet. Eller kommer ni ihåg den här fina och effektfulla reklamen från Stadsmissionen? Den är från samma tävling.

Bilder1

Jag tycker också det är väldigt roligt att göra egna pepparkakshus, men då pratar vi lite mer amatörmässiga byggen. Vill ni se riktigt proffsiga byggen kolla gärna in den här fina bloggen: Ximas by Nilli. Jag har tidigare bakat pepparkakshus ihop med mina systrar och vi har haft väldigt kul när vi har byggt dem vilket väl är en del av varför jag har så positiv koppling till pepparkakshus. Sedan vi fick barn 2011 har vi dock inte orkat göra några ambitiösa hus och så kommer det mest troligt att bli i år också. Om vi gör ett hus i år får det nog främst bli för att pynta ihop med barnen.

Tills dess att barnen är så stora så att de kan vara med på mer imponerande byggen, alternativt hålla sig undan tillräckligt länge för att vi ska få färdigställa dem i fred, får jag hålla tillgodo med tillbakablickar. Idag blir det till 2008. Vi firade jul hos mina föräldrar i Schweiz och jag och mina systrar hade ambitiöst nog gjort en alpvärld i papier mache till huset redan sommaren innan. Den tog mina engagerade föräldrar faktiskt med i bilen när de körde hem efter sommaren. Vi hade gjort alpberg men även små träd med pinnar och vitmossa så att det såg ut som rimfrost. Så här juligt blev vårt arrangemang med alpmiljön, pepparkakshuset och massa julklappar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huset ska så klart föreställa ett alphus med klassisk arkitektur. Min ena syster är teknisk designer och stod för själva konstruktionen. Hon ritade upp en mall i papper som vi klippte ut och la på de mjuka färdiggräddade pepparkaksbitarna och skar ut alla delar. Pilligast var att lägga mandelspån som tegelplattor på taket. Vi klistrade fast dem ett och ett med smält socker och jag hade brännsår på fingrarna flera dagar efteråt. Men när jag ser resultatet får jag nog säga att det var värt det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frimärken till julkorten

by jennie 0 Comments

Igår skrev jag om att skicka julkort och då kommer man ju osökt att tänka på julfrimärken. Vissa år har jag varit ute i så dålig tid med att posta mina julkort att jag har valt att använda vanliga frimärken för att de ska komma fram i tid till jul. Det gör inte jättemycket tycker jag eftersom man kan pynta kuverten med klistermärken och sånt istället. Men riktigt fina julfrimärken är så klart ännu trevligare.

Här är några julfrimärken från tidigare år.

Bilder

Vilka tycker ni mest om? Jag är svag för Astrid Lindgrens julberättelser och tycker därför mycket om 2005 och 2007. Sen tycker jag att 2009 och 2013 är fina också.

Den 13 november börjar årets julfrimärken säljas. Temat ska vara julgodis vilket jag tycker verkar lovande.

julfrimärke2014

Så här står det på postens hemsida:

Julkort fortsätter att vara den vanligaste hälsning som privatpersoner skickar varandra per post. Varje år ger vi ut speciella julfrimärken till alla dessa hälsningar. I år är temat julgodis. Knäck, marsipan och pepparkakor är en viktig del i julstöket. Det är något speciellt med att göra sitt eget godis till jul. Precis som med att skicka och få julkort. Och i år kan vi pryda dem med godis.

Det ska bli kul att se de andra frimärkena och ännu roligare att klistra dem på fina kuvert!