Redo för första december

by jennie 0 Comments

Nu är alla paket på plats inför årets stora dag imorgon.

img_1842

 

Det ska bli kul att se barnens reaktion när de vaknar imorgon. Det kommer nog bli svårt att förklara för tvååringen att hon bara får ett paket imorgon 🙂

Det ser så stämningsfullt och vackert ut med alla paket, synd att det bara kommer att bli mindre och mindre vackert ju närmre julafton vi kommer.

 

img_1846

 

Det är så fint ihop med granslingan på trappräcket också, en riktig jultrappa.

 

img_1854

Årets trappa

by jennie 0 Comments

Förra året la jag massa tid på att leta upp den perfekta fejk-grangirlangen, den perfekta ljusslingan och hängde upp det på trappräcket i hallen. Eftersom detta är det första jag ser när jag kommer hem och också har en cental plats i huset blev det väldigt lyckat. Den enda jag inte var helt nöjd med var upphängningen. Förra året hade vi en ettåring och vi behövde kunna ha grind för trappan så det begränsade mig lite. I år har jag återanvänt girlangen och slingan men hängt upp den lite annorlunda. Jag har alltså bara snurrat istället för att hänga vågigt längst med trappräcket. Men det blev ännu lite bättre tycker jag.

img_1746

 

Mellan varje stople i trappan har jag hängt en liten röd kula, som i år dessutom får hänga kvar för lilltjejen 🙂

img_1696

Luciatågsplanering

by jennie 0 Comments

Jag har en femårig dotter som har börjat fundera på vad hon ska vara i luciatåget på dagis. Hon har ännu inte upptäckt att det finns några roller som skulle kunna anses flickiga eller pojkiga. Just nu tänker hon vara stjärngosse. Vem vill inte vara den som har trollspöt liksom. Så nu har vi köpt stjärngossekläder också, så kan hon hålla det öppet ända fram tills det är dags. Under tiden leker tjejerna med stjärnorna, som kan ha alla möjliga magiska krafter.

När jag var yngre, dvs. innan jag själv fick barn, var jag väldigt traditionell när det gäller luciatåg. Jag ville att EN tjej skulle vara lucia och resten stjärngossar eller tärnor, beroende på kön. Jag tyckte inte att tomtar och pepparkaksgubbar hörde hemma i tåget riktigt. Men nu när jag ser glädjen i barnens ögon tycker jag att det är helt underbart att fantasin får flöda. Jag har fått en annan syn på det här med könssteriotyper och älskar att barnen utmanar oss i detta 🙂

Enkel och god hemmagjord glögg

by jennie 0 Comments

En av mina favoritaktiviteter den här delen av året är att dricka glögg. Jag brukar inte prova så många olika sorter utan håller mig till Blossas vanliga glögg. Men ibland kan det vara kul att göra något eget. Det här receptet bjöd en kollega på förra året, både enkelt och gott, bättre kan det inte bli!

 

IMG_9480

 

Glöggspets
Ingredienser till spetsen:
10-12 cl Renat sprit eller konjak
4-5 bitar hel kanel
20 st hela kryddnejlikor
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal

Ingredienser till glöggen:
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker
70 cl Rött vin, gärna fylligt
Mandel & russin till glöggen

Tillredning av spetsen:
Krossa kanelen lätt i en mortel och lägg dem tillsammans med övriga kryddor till spetsen i en glasburk tillsammans med spriten. Tillslut med tätt lock och låt dra i högst ett dygn. Sila bort kryddorna med ett melittafilter.

Tillredning av glöggen
Blanda strösocker och vaniljsocker med vinet. Värm upp långsamt tills sockret smält. Låt det inte koka. Blanda i glöggspetsen och låt den dra i några minuter.

Klart!

En maxad adventshelg

För 17e året i rad har jag varit på adventshelg med mina älskade systrar. I år åkte vi till Wien vilket var ett mycket bra val. Både bra shopping och mysiga julmarknader.

Gatorna var så klart pyntade med massvis med lampor.

Vissa gator var dessutom lite mer fantasifullt pyntade som dom här kandelabrarna…

…eller dom här vackra stjärnorna.


Det blev mycket shopping, varav det mesta julpynt, älskar den här påsen och texten stämmer precis 🙂

Ett av dom bästa köpen var nog alla dessa örhängen som vi delade upp mellan oss.


Men det allra mysigaste var ändå alla långa fikapauser i härlig miljö, kolla den här väggen t.ex., så vackert och så ambitiöst.

Och så gott och lyxigt på bordet!

Och för mig finns det få saker som är så stämningsfulla som att dricka Glühwein på em julmarknad, och där levererade Wien verkligen!

Vem köper kottar?

by jennie 0 Comments

När jag var på kurs förra veckan pratade jag med en tjej om julpyssel, hon utbrast då att hon hade sett på Panduro att man kan köpa kottar, vem köper kottar?! undrade hon. Jag log lite för mig själv och tänkte att herregud, jag kan verkligen köpa både kottar och mossa. Vi har visserligen trädgård men är väldigt sällan i skogen och om jag vill ha mossa eller kottar till julpyssel och vet att jag inte kommer att åka ut i skogen i närtid har jag inga som helst problem att köpa det istället.

I veckan har jag gått och funderat över var man köper paradisäpplen, för jag ville så gärna ha det till min fina adventsljusstake, som har piggar där man kan sätta t.ex. äpplen. Därför blev jag rätt full i skratt när jag insåg att jag cyklar förbi en park där det växer just paradisäpplen. Så nu har jag faktiskt stannat till och plockat och dekorerat min ljusstake, tycker att det blev så himla fint.

img_1830

 

De är så söta, ser verkligen ut som små dockäpplen. Jag udnrar hur länge de kommer att hålla sig så fina, men ruttnar de får jag väl stanna till igen, nu vet jag ju var de växer.

img_1798

 

Och på söndag får vi äntligen tända första ljuset!

Juldoft från förra året

by jennie 0 Comments

Bland alla julsaker hittade jag det här doftljuset från förra året. Jag hade helt glömt bort att jag hade det, men det doftar fortfarande underbart.

Dessutom brinner det bra med tre vekar och har en fin guldig burk.


Inköpt i London förra året.

Mamma pysslar julig krans

by jennie 0 Comments

Jag hade hittat en idé om att göra enkla kransar som barnpyssel. En dag när jag kände för att pyssla med tjejerna satte jag igång och klippte ut kransformer ur papperstallrikar som vi målade.

Som vanligt när jag pysslar med mina barn är de lite mer kreativa än jag är. Jag gjorde exakt som beskrivningen. Målade ringen grön, klistrade på små bitar grönt silkespapper, målade små flirtkulor röda och klistrade dit, klistrade dit en röd rosett och satte slutligen fast ett band. Jätteenkelt och rätt sött tycker jag. Med större barn hade det nog varit ett roligt pyssel. Min femåring tyckte att min blev fin och “vuxning” 🙂

img_1657

 

Själv målade femåringen kransen i olika färger istället. Mycket härligare men något mindre juligt kanske 🙂

img_1663

Leker med julgranen

by jennie 0 Comments

När vi packade upp julsakerna deklarerade min femåring att hon behövde en egen gran. Jag hade en gammal plastgran från IKEA som hon gjorde anspråk på.

 

Granen kläddes med små röda kulor, röda lampor och en stjärna/snöflinga i toppen.

 

img_1667

 

Fint och mysigt inslag på hennes rum tänkte jag men ännu mysigare blev det när julgranen fick vara del av en jullek med nallarna. Här ser ni “Nanna” som har fått en julbock i julklapp av tomten. Älskar att hon låter julen vara så levande och tar med den i sina lekar.

img_1681

 

Tomte var gratisnallen jag fick på Arlanda förra året när jag köpte mycket dyrt smink till mig själv 🙂

wpid-wp-1446536282119.jpg

Pepparkakspyssel

by jennie 2 Comments

När vi bakade pepparkakor passade jag på att göra lite pepparkakspyssel. Jag bakade vanliga hjäran men gjorde hål med en potatissticka före och efter gräddning.

img_1542

 

Sen testade jag att pynta dem med kristyr. Jag gör alltid kristyr efter XiMAS by Nillis recept på perfekt kristyr. Man får vispa rätt länge för att få rätt konsistens men sen blir det bra.

img_1566

 

Jag har ingen tyll med tillräckligt små hål så jag tog en vanlig påse och klippte ett lite hål. Sen gjorde jag prickar längst kanten på hjärtana. Det var inte helt enkelt att få till dem perfekt. De som blev helt fel skrapade jag bort, och dom andra lät jag var, det gjorde inte så mycket tyckte jag.

img_1568

img_1562

 

Sen trädde jag upp hjärtana på ett rött garn och knöt små rosetter. Lite pilligt att få igenom garnet i dom små hålen och nervöst att jag inte skulle ha söndern något, men det gick bra.

img_1730

 

Nu har jag hängt upp pepparkakorna i ett fönster, såhär ser det ut. Förutom att det ser gulligt ut doftar det ljuvligt.

img_1738

img_1720