För tidigt att prata om julen?

by jennie 13 Comments

I samband med att Blossa släppte årets smak i veckan har jag lagt upp bilder på min Facebook och skrivit kommentarer om att vi äntligen har fått ett säkert jultecken. Att inte alla längtar lika mycket som jag gör vet jag ju men folk blir nästan lite irriterad över att man pratar om julen redan. Jag fick till exempel kommentaren att kan man inte få njuta av värmen lite till du börjar tjata om julen. För mig utesluter liksom det ena inte det andra. Självklart är jag beredd på de här kommentarerna och tycker att det är lite kul att få försvara min favorithögtid. Att vi längtar efter jul redan i slutet av sommaren är väl det som gör oss till julnördar. Men jag blir också lite fundersam över vad det är som triggar reaktionerna. Är det aversion mot kommersialiseringen? För det kan väl inte bara vara en stress över att tiden går fort, då skulle man väl bli lika stressad när sommaren kom. Eller är det kanske bara så enkelt att de flesta tycker mer om sommaren än vintern? Vad tror ni?

Den här bilden postade en vän på min Facebook, hon gjorde det med glimten i ögat men jag skrattade gott åt bilden. Jag tror inte att det finns någon motsvarande för sommaren. Stop premature sunbathing 🙂

image

Ja, ja, nu ska jag nog gå och kolla på en julfilm.

Comments ( 13 )

 1. ReplyMaries strålande jul
  Det där har jag också funderat på många gånger, att längta till sommaren i januari eller boka sommarens semester i oktober är ok men att planera julen i september nej det går inte för sig. Förstår inte heller folks starka reaktioner.
  • Replyjennie
   Exakt, ingen blir sur om det finns shorts i butiken för tidigt för att användas men en tomte är jätteirriterande, konstigt.
 2. ReplyMer jul - Lillie
  Ja du är inte ensam om att få sådana reaktioner. Jag tog upp Blossas nyhet i lunchrummet och folk reagerade väldigt mycket på att jag tyckte att det var så intressant i september.. Herregud :) Det är väl kul att man har något som man brinner för och tycker om. Likadant är det när det blir höst och börjar bli kallare då är man helt knäpp om man tycker det är bra och mysigt. Det är typ som att normen är att man ska vara sommardyrkare och allt annat är inte okej.
  • Replyjennie
   Det är tur att det finns sådana som vi som visar att inte alla tycker att sommaren är den bästa tiden. Låt oss sucka och stöna lika mycket när folk börjar prata sommar i februari ;)
 3. ReplyAnnie
  Ja, det där känner jag igen, och visst är det tråkigt att det ska behöva vara så...! Jag har ju tack och lov min syster som inte har något emot att prata om julen, och en vän som förstår att jag mår bra av att vara julnörd. Men framför allt är jag så tacksam för julbloggsvärlden där man kan jula på hela året om man vill och känna sig helt normal. Även mitt i stekheta sommaren...!
  • Replyjennie
   Ja, visst är det mysigt att vi har varandra här i julbloggsvärlden så vi kan nördar ner oss tillsammans :)
 4. ReplyCaroline/Julmysigt
  Har samma problem =( Folk blir verkligen irriterade när julen kommer upp som ämne. Skriver man något på Facebook om julen blir man påhoppad direkt. Förstår inte varför julen är så laddad...
  • Replyjennie
   Ja visst undrar man vad det beror på. Desto större anledning att fortsätta skriva om det på Facebook osv. tycker jag, visa att sådana som vi faktiskt också finns :)
 5. Replyjohanna
  Jag håller med, det är lite tokigt att man inte får planera julen men får planera sommaren långt i förväg. :)
  • Replyjennie
   Precis :)
 6. ReplyMarlene
  Håller verkligen med om att det är konstigt att en ska typ dyrka sommaren ( ju varmare dessto bättre dessutom ;-). Och att midsommar är årets bästa helg -not :-) Men detta med folks aversion mot julen tror jag mycket har att göra med vilka familjerelationer en har, det ställs liksom på sin spets då. De som vuxit upp med nån form av missbruk har troligen inte så bra erfarenhet av julen. Sen kan jag tänkamig att somliga gör av med alldeles för mycket pengar då och därmed ser julen som negativ. Kanske lösningen vore att folk skulle säga Nej lite mera! Tur alla julbloggar finns! :-)
  • Replyjennie
   Nej, jag förstår inte heller hypen kring midsommar eller medelhavsvärme :) Visst ligger det något i det du säger, jag har det väldigt bra och har haft fina jular hela min uppväxt. Det ska man inte glömma bort att vara tacksam över. Sådana saker kan absolut ligga som bakgrund till kommentarer, men säkerligen inte från alla, det har också blivit någon slags norm. Som vi julälskare kan trotsa ihop :)
 7. Julälskarna säger ifrån! Dubbelmoralen är stor! | Cramer Cramar om Julen
  […] Jennie med bloggen Adventstid skrev ett inlägg som heter För tidigt att prata om julen? […]

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.