Barnböcker om julen

by jennie 1 Comment

Med små barn blir det lätt lite abstrakt med julen eftersom de inte kommer ihåg vad det är man ska längta efter och räkna ner till. Som mamma och julälskare vill jag så klart föra över en del av julens magi på mina barn. Innan jag fick barn var jag väldigt noga med att inte julfuska för mycket, det vill säga jag skulle inte ha sett en julfilm mitt i sommaren eller så. Men nu har jag insett att det kan ha ett stort värde att ha julsagor liggande framme för att göra julen lika självklar att se fram emot som sommaren eller födelsedagen. Man skulle ju till exempel inte ta bort en bok som handlar om att leka på stranden bara för att det blev vinter.

Här kommer två boktips som har varit populära under året för min treåring.

Eddie och julen tycker jag är riktigt härlig och funkade bra redan förra året då vår dotter var två och ett halvt. Eddie tycker att allt är konstigt, att ha träd inomhus och att de vuxna bara äter och äter. Jag gillar den mycket för att den innehåller många av de delarna man vill introducera sina barn till, som klä granen, baka pepparkakor, julbord och så tomten så klart. Den är fint illustrerad och skriven med mycket humor vilket gjort att jag inte har tröttnat på att läsa den trots att det har blivit väldigt många gånger .

Eddie

 

Mamma Mu och Kråkans jul är också en riktig favorit för mig och min dotter. Det känns som att den är för något större barn, från ca tre år, men vår dotter tyckte om den här väldigt mycket förra julen också och vi läste den ofta hela våren. Kråkan har en lite felaktig bild av vad julen handlar om och slår bara in paket till sig själv. Mamma Mu får visa honom att de finaste klapparna är dom man får av sin vän. Söt historia men har inte lika många juliga inslag även om bilderna är jättefina och fulla av julstämning.

Mamma Mu

 

För lite yngre barn kan jag rekommendera sångboken Tre pepparkaksgubbar. Ett mysigt sätt att få in lite julkänsla även till bebisar. Det här är min dotter när hon var ca fem månader och tyckte det var toppen att lyssna på mamma sjunga samma sång om och om igen. Den är också väldigt fin och hon tyckte faktiskt om den även året därpå.

IMG_4330

Comment ( 1 )

  1. Replyjohanna
    Vilka bra boktips :)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.