Årets första julklapp inslagen

För mig är nog bland det bästa med julen att slå in julklappar. Jag älskar att lägga tid på att fixa vackra inslagningar. Ofta ligger det mycket mer jobb bakom inslagningen än innehållet.

Eftersom jag också älskar att brodera testade jag att brodera på ett papper att slå in med. Jag valde ett lite styvare rött papper, just detta är köpt på Søstrarna Grene. Jag hittade ett mönster på Pinterest som jag utgick ifrån. Sen la jag en aida-väv på pappret, en sådan väv man brukar brodera korsstygn på, och ritade var alla hål skulle vara. Det måste man ju inte göra men det är svårt att få hålen symmetriskt annars. Sen la jag pappret på ett grytunderlägg och gjorde hål med en nål.

Såhär såg det ut när det var dags att börja sy.

Det är bra att tejpa på baksidan så blir pappret lite hållbarare, annars är det lätt att det går sönder mellan hålen. Ett annat tips är att tejpa fast trådändan istället för att göra en knut, för knutar gör att det ser knöligt ut sen när man slår in paketet.

Såhär såg baksidan ut innan jag började sy.

Och här är det färdiga resultatet.

Jag tycker att det blev väldigt sött och det var väldigt roligt att göra så det kommer jag nog göra igen. Sen är det kanske egentligen bättre att brodera på en ask så är det lite lättare för mottagaren att behålla alstret om de vill ☺️

Adventsbricka

by jennie 2 Comments

Jag som brukar sy och brodera är lite utanför min comfort zone när det kommer till trä-pyssel men fick för mig att testa mest för att få lite omväxling. Jag köpte enkla små brickor på Systrarna Grene som jag utgick ifrån.

Jag köpte flera för jag tänkt att jag kanske misslyckas först men döttrarna hittade dem och ville också vara med, väldigt mysigt att pyssla ihop och det visade sig vara ett perfekt barnpyssel.

Jag började med att skissa i blyerts hur jag ville ha det. Skrev “Glad advent” och gjorde konturen av en krans.

Sen använde jag vanlig hobbyfärg från Panduro. Det var inte helt enkelt att skriva så det blev snyggt och inte för skakigt. Jag tyckte det var enklast att ha en tunn potatis-sticka och mycket färg.

Löv gjorde jag dels med samma sticka och dels med pensel för de lite större löven.

Och såhär blev resultatet.

Det var årets första riktiga julpyssel. Ser fram emot mer pyssel samt att använda den i advent.

Broderad ask

by jennie 5 Comments

Jag har kommit på en till sak jag kan brodera, presentaskar. Jag gillar att slå in paket i fina askar så detta var ett pyssel som passade mig perfekt. Och så tar det lite lagom lång tid att brodera en ask.

Jag testade att göra en stor snöflinga på en ask. Den här asken är en gammal klockask, tog den för att den var vit och lite lagom stor.

Först ritade jag ett mönster på ett rutigt papper, det finns mycket inspiration på Pinterest, eller så ritat man på fri hand. Pappret fäste jag på asken med lite kludd, var noga så att det hamnade mitt på.

Sen tog jag en nål och gjorde hål överallt där det behövdes enligt mönstret.

Såhär såg asken ut när jag tagit bort pappret.

Sedan var det bara att brodera som vanligt. Nu gjorde jag rätt stora stygn, dvs. rätt långt mellan hålen. Jag tycker att det ser coolt ut men jag tror man får ett sötare utseende om man provar att ta tätare hål.

Jag fäste inte tråden på baksidan utan tejpade bara fast ändarna. Tänkte att det blir enklare och man kan ju limma fast ett rött papper på baksidan om man inte vill att den ska synas.

Nu återstår bara att lägga i någon fin klapp och kanske fästa ett band runt.

Sommarens projekt

by jennie 4 Comments

Efter en lång och varm sommar börjar det (äntligen) kännas mer som höst. Jag har börjat både köpa julklappar och pyssla så smått.

Under sommaren höll jag på med det här broderiet. Kändes kanske lite konstigt med julmönster i sommarhettan, men jag vet ju att jag har svårt att hinna med sånna större projekt i vardagen så det kändes kul att passa på.

Nu i höst har jag då tagit mig an det lite mindre projektet att förvandla broderiet till en liten brödkorg till lussekatter. Att sy är också något jag gillar mycket så det kändes mysigt att få ta fram symaskinen igen. Hade inget mönster utan mätte broderiet och gjorde en liten mall i papper att utgå ifrån.

Så här blev den färdiga korgen, lite skrynklig, men det duger bra till adventsfikat. Nu längtar jag tills det är dags att fylla den med lussekatter!

Julig trasa

by jennie 1 Comment

Jag testade ett enkelt och roligt pyssel häromdagen, att måla på disktrasor. Jag letade ett tag innan jag hittade vita disktrasor att utgå från, men hittade sen PLUSSIG från IKEA. Både snygga och riktigt billiga. Bra så kan man köpa många och öva på.

Jag testade att rita ett enkelt mönster som en krans på den första. Ritade en cirkel med blyerts först så det skulle bli en någorlunda rund krans.

 Jag använde textilpennor från Panduro. Det var relativt enkelt men pennorna flyter ut lite så det går inte att rita för detaljerade mönster.

Såhär gjorde jag på baksidan.

Mönstret håller bra trots användning. Men beroende på hur smutsiga underlag man torkar blir själva trasan så klart lätt missfärgad. Kanske det var därför det inte var så lätt att hitta vita disktrasor 🙂

En kul idé jag såg någonstans var att skicka egengjorda disktrasor som julkort. Då kan man skriva en liten personlig hälsning på ena sidan.

Måla ny kula

by jennie 0 Comments

Jag har jobbat med en julkula ett bra tag. Inte så att det egentligen har tagit så lång tid men eftersom färgen måste torka mellan gångerna har det i kalendertid tagit lång tid. Mönstret består egentligen bara av prickar i olika juliga färger och storlekar, samt några hjärtan. Men tillsammans blir det rätt effektfullt.

Men så när jag skulle göra det sista lyckades jag tappa den i golvet, typiskt!

 

Så nu är det nya tag som gäller. Men jag var på Panduro, både i butik och online, och de har inte de här frostade kulorna längre. Jag kollade i några andra butiker också men hittade inga. Så jag köpte klarglas istället. Funderar nu på om jag ska måla på genomskinligt glas eller om jag ska måla dem vita först. Vad tycker ni?

Broderad gran

by jennie 2 Comments
Broderad gran

Jag har helt kommit av mig i bloggandet. Håller Instagram desto mer uppdaterat dock, så titta gärna in där om ni inte redan gör det. Jag finns under namnet adventstid. Det är lite lättare att uppdatera och så har jag fler följare där än på bloggen.

Men i veckan har jag pysslat lite nytt och fick lust att blogga igen. Jag broderade en liten gran på papper. Den var enkel att göra och gick rätt fort men jag tycker att den blev söt. 

För att förenkla lite ritade jag på baksidan och gjorde hål med en nål innan jag broderade. 

Kulorna är gjorda med så kallade franska knutar, det finns massa filmer på hur man gör sådana, t ex. den här.

Nu får vi se vad jag ska ha den till. På ett paket kanske? Eller hänga i fönstret. Baksidan är inte lika fin dock 🙂

Doftande ljuslykta

by jennie 1 Comment

Jag och tjejerna har pysslat med apelsiner och nejlikor. Ett kul pyssel som går fort och enkelt att göra tycker jag. Till och med tvååringen kunde sticka in nejlikorna själv, hon valde att dekorera en klementin istället och det blev ju fint det också.

Jag testade en sak som jag fick tips av en kollega om, att göra en apelsinlykta. Jag skar bort toppen och botten och sen skar jag bort det mesta av fruktköttet, det var inte så svårt men rätt kladdigt. På slutet gick det bra att pilla bort det sista, som när man skalar en apelsin. Sen satte jag nejlikor i rad längst toppen och mitt på. img_2115

Det blev väldigt mysigt sken och doftar gott. Sen kan man ju skära ut mönster i skalet också om man vill. Nu återstår att se hur den blir när den torkar.

img_2095

När barn pysslar

by jennie 2 Comments

I dagens kalenderpaket fick barnen varsit pysselkit från Panduro. Sådana färdiga kit kan kanske bli lite fantasilöst för vuxna men jag älskar när barn går loss, det blir sådana härliga varianter. 

Femåringen struntade i glasspinnen och tog en strut och en flirtkula vi hade hemma istället. Jag älskar också munnen hon har ritat, hon tyckte att ängeln skulle sjunga. 

Tvååringen fick hjälp att måla lite men sen när jag höll på och hjälpa storasyster gick hon loss på limmet och fick till ett riktigt snyggt ansikte. Allt det glansiga är alltså lim 🙂

Roligt att pysslet gick hem, var rädd att de skulle bli besvikna när det inte var en leksak men de blir jätteglada.

Redo för första december

by jennie 0 Comments

Nu är alla paket på plats inför årets stora dag imorgon.

img_1842

 

Det ska bli kul att se barnens reaktion när de vaknar imorgon. Det kommer nog bli svårt att förklara för tvååringen att hon bara får ett paket imorgon 🙂

Det ser så stämningsfullt och vackert ut med alla paket, synd att det bara kommer att bli mindre och mindre vackert ju närmre julafton vi kommer.

 

img_1846

 

Det är så fint ihop med granslingan på trappräcket också, en riktig jultrappa.

 

img_1854