Doftande ljuslykta

by jennie 1 Comment

Jag och tjejerna har pysslat med apelsiner och nejlikor. Ett kul pyssel som går fort och enkelt att göra tycker jag. Till och med tvååringen kunde sticka in nejlikorna själv, hon valde att dekorera en klementin istället och det blev ju fint det också.

Jag testade en sak som jag fick tips av en kollega om, att göra en apelsinlykta. Jag skar bort toppen och botten och sen skar jag bort det mesta av fruktköttet, det var inte så svårt men rätt kladdigt. På slutet gick det bra att pilla bort det sista, som när man skalar en apelsin. Sen satte jag nejlikor i rad längst toppen och mitt på. img_2115

Det blev väldigt mysigt sken och doftar gott. Sen kan man ju skära ut mönster i skalet också om man vill. Nu återstår att se hur den blir när den torkar.

img_2095

När barn pysslar

by jennie 2 Comments

I dagens kalenderpaket fick barnen varsit pysselkit från Panduro. Sådana färdiga kit kan kanske bli lite fantasilöst för vuxna men jag älskar när barn går loss, det blir sådana härliga varianter. 

Femåringen struntade i glasspinnen och tog en strut och en flirtkula vi hade hemma istället. Jag älskar också munnen hon har ritat, hon tyckte att ängeln skulle sjunga. 

Tvååringen fick hjälp att måla lite men sen när jag höll på och hjälpa storasyster gick hon loss på limmet och fick till ett riktigt snyggt ansikte. Allt det glansiga är alltså lim 🙂

Roligt att pysslet gick hem, var rädd att de skulle bli besvikna när det inte var en leksak men de blir jätteglada.

Redo för första december

by jennie 0 Comments

Nu är alla paket på plats inför årets stora dag imorgon.

img_1842

 

Det ska bli kul att se barnens reaktion när de vaknar imorgon. Det kommer nog bli svårt att förklara för tvååringen att hon bara får ett paket imorgon 🙂

Det ser så stämningsfullt och vackert ut med alla paket, synd att det bara kommer att bli mindre och mindre vackert ju närmre julafton vi kommer.

 

img_1846

 

Det är så fint ihop med granslingan på trappräcket också, en riktig jultrappa.

 

img_1854

Mamma pysslar julig krans

by jennie 0 Comments

Jag hade hittat en idé om att göra enkla kransar som barnpyssel. En dag när jag kände för att pyssla med tjejerna satte jag igång och klippte ut kransformer ur papperstallrikar som vi målade.

Som vanligt när jag pysslar med mina barn är de lite mer kreativa än jag är. Jag gjorde exakt som beskrivningen. Målade ringen grön, klistrade på små bitar grönt silkespapper, målade små flirtkulor röda och klistrade dit, klistrade dit en röd rosett och satte slutligen fast ett band. Jätteenkelt och rätt sött tycker jag. Med större barn hade det nog varit ett roligt pyssel. Min femåring tyckte att min blev fin och “vuxning” 🙂

img_1657

 

Själv målade femåringen kransen i olika färger istället. Mycket härligare men något mindre juligt kanske 🙂

img_1663

Pepparkakspyssel

by jennie 2 Comments

När vi bakade pepparkakor passade jag på att göra lite pepparkakspyssel. Jag bakade vanliga hjäran men gjorde hål med en potatissticka före och efter gräddning.

img_1542

 

Sen testade jag att pynta dem med kristyr. Jag gör alltid kristyr efter XiMAS by Nillis recept på perfekt kristyr. Man får vispa rätt länge för att få rätt konsistens men sen blir det bra.

img_1566

 

Jag har ingen tyll med tillräckligt små hål så jag tog en vanlig påse och klippte ett lite hål. Sen gjorde jag prickar längst kanten på hjärtana. Det var inte helt enkelt att få till dem perfekt. De som blev helt fel skrapade jag bort, och dom andra lät jag var, det gjorde inte så mycket tyckte jag.

img_1568

img_1562

 

Sen trädde jag upp hjärtana på ett rött garn och knöt små rosetter. Lite pilligt att få igenom garnet i dom små hålen och nervöst att jag inte skulle ha söndern något, men det gick bra.

img_1730

 

Nu har jag hängt upp pepparkakorna i ett fönster, såhär ser det ut. Förutom att det ser gulligt ut doftar det ljuvligt.

img_1738

img_1720

Pysslat julig namn-etikett

by jennie 0 Comments

Ett av mina senaste projekt är en julig namn-etikett till ett paket, eller vad 17 jag ska kalla det. Jag har i alla fall tagit fram ståltråd, avbitartång och smyckestång samt övat några gånger på hur jag vill skriva namnet i fråga.

2016-10-18-21-21-08

 

Sen böjde jag då till ståltråden så att det blev som namnet skrivet i skrivstil, såhär. Det var ganska lätt, förutom att få till prickarna på “ä” och strecket på “t”, där fick jag ta en tunnare ståltråd för att få till det.

2016-10-18-21-20-50

 

Därefter tog jag rött garn och virade runt bokstäverna. Det tog sin lilla tid men var ett mysigt tidsfördriv framför en egentligen för dålig julfilm. Jag hade en stoppnål så att det skulle bli enklare att komma runt de små ögglorna.

2016-11-02-21-10-58

 

Såhär blev resultatet, återstår att se hur det ser ut på en julklapp.

img_1474

 

Status adventskalendrarna

by jennie 0 Comments

Mitt ursprungliga mål var att vara klar med adventskalendrarna första november. Sen ändrade jag till att bli klar denna helg. Dom är fortfarande inte klara men på mycket god väg och det är ok, jag är ju inte stressad egentligen.

Jag tycker att det är rätt kul att tänka ut saker att ge bort. Utöver det jag har skrivit om tidigare har jag nu köpt en del My little Pony-saker på Tradera och billiga assessorer från H&M. Dessutom köpte jag faktiskt en färdig lego-adventskalender och delade upp. Eftersom jag gör tre kalendrar passade det bra att dela på den. 

Jag har sen tidigare köpt färdiga pysselkit från Panduros rea och det gick riktigt bra att dela upp faktiskt. En förpackning innehåller ofta 3-4 liknande pyssel. Delar man dessutom på olika barn blir det ju inte ens tjatigt. Dessutom innehåller dom bra beskrivningar som går enkelt att klippa isär. Det enda som inte går att dela upp är pensel och lim, men sådant har vi ändå mycket av hemma.

Att slå in alla 72 paket tycker jag dock blir väl långtråkigt även för mig så i år har jag köpt färdiga kit. Jag har blandat mellan tre olika, det ser rätt härligt ut med mixen tycker jag.

Här är alla tre uppradade. Vissa presenter är för stora så dom ska jag slå in nu ikväll. Den stora påsen är bara för förvaring mellan inslagningstillfällena eftersom jag måste gömma undan det från barnen.

Ett litet tips:

Just nu har Lagerhaus rea på äldre julsaker så igår köpte jag två kit för 15 kr styck. Perfekt så är jag redo för nästa år också 🙂

Köpte lite extra klistermärken från Tiger också.

Kreativt julpyssel

by jennie 0 Comments

Medan jag tog en dusch började tjejerna julpyssla med några billiga julkulor vi hade köpt. När jag kom ut igen i köket visade dom mig stolt dessa modifierade julkulor.

Kanske inte så jättesnyggt och inget jag är så sugen på att hänga i granen, men kreativt ändå måste jag säga. Och så roligt att framförallt äldsta tjejen är så stor nu att hon har egna julpyssel-idéer.

Nyponkrans

by jennie 0 Comments

Mitt första julpyssel för i år var små rönnbärskransar. Jag tänkte då att jag skulle testa att göra även större kransar men med nypon. Min omtänksamma mamma som snappat upp detta tog med sig en påse nypon från en promenad ute i stugan tidigare i höst.

2016-10-02-21-32-28

 

Det var inte helt enkelt att trä upp nyponen på ståltråden. Jag använde en nål för att spetsa nyponen med men de var hårda och vissa fick jag kasta, tror det berodde lite på hur mogna de var.

img_1255

 

Men jag lyckades i fall fall få på tillräckligt många och reslutatet blev bra. Jag ser fram emot att hänga upp den i ett fönster, kanske i uterummet, i advent. Eftersom jag har lärt mig från rönnbären att dom krymper avslutade jag inte kransen helt utan kan göra den lite mindre om ett tag när nyponen torkat ihop mer.

img_1241

Sorglig stjärna

by jennie 0 Comments

Fick en idé om att pyssla en egen halmstjärna. Har blivit mer och mer förtjust i halmpyssel men har svårt att hitta den sortens saker jag vill ha, i alla fall i Sverige. Så jag tänkte att det kunde vara kul att prova att pyssla en egen. 
Använde en av mina favoriter från granen som mall.


Jag försökte göra min mycket större, kändes både roligare och lite lättare. Det var dock som ni ser inte så lätt och resultatet blev rätt sorgligt.


Dels var det svårt att knyta tråden ordentligt utan att det gick upp, och dels var det svårt att få den jämn. Har inte orkat avsluta alla knutar eller klippa av ändarna, får se om jag gör det och testar att hänga upp den, eller om den får ses som ett övningsprojekt.