TBT egna julkulor

by jennie 0 Comments

Här kommer veckans #throwback thursday

Från min första jul har vi en stor julkula där det står Babys first christmas som mina föräldrar alltid har hängt upp i sin julgran. Jag tycker det har varit så fint att hänga upp den varje år, så inför min äldsta dotters första jul ville jag köpa en sådan till henne också. Men när jag började leta efter det hittade jag ingen som jag tyckte var tillräckligt fin. Då kom jag på iden att måla en egen julkula till henne.

Jag köpte vita frostade julkulor på Panduro samt hobbyfärg och penslar. Jag började med att testa mig fram på en kula hur jag ville ha mönstret. Det svåra var att få till texten snygg så det övade jag rätt mycket på.

IMG_8986

När jag kände mig nöjd målade jag själva kulan. Det blev utöver texten små ränder av olika mönster som hjärtan, bollar och blad. Jag blev riktigt nöjd med kulan och genom åren har det blivit fler, till min systerdotter som vi firar jul med och året därpå en till min guddotters första jul. Förra året till vår yngsta dotters första jul och systersonen. Jag hoppas att detta kan bli fina minnen som lever med dem genom åren.

SONY DSC

TBT pepparkakshuset 2009

by jennie 1 Comment

2009 gjorde vi inte ett pepparkakshus utan en hel by! Vi gjorde ett litet och väldigt enkelt hus till var och en som var med och bakade och så fick den personen pynta huset som den ville och ställa i vår alpvärd (som jag skrev om här). Det blev också en liten kyrka för att göra byn komplett.

Vi skar ut mallar i tjock kartong så att de skulle gå att återanvända smidigt. Sen kavlade vi ut pepparkaksdeg och gräddade. När degen var färdiggräddad men inte hade stelnat än skar vi ut våra husdelar. Sedan var det montering på löpande band.

SONY DSC         

Vi använde smält socker vid montering, fäster rätt bra med jobbigt att ha att göra med eftersom det lätt bränns och blir väldigt kladdigt.

SONY DSC

När husen var färdiga var det dags för det roliga, att pynta husen. Vi hade köpt en massa godis och så klart väldigt mycket florsocker till kristyr. Det blev ett kul gemensamt projekt där alla engagerade sig eftersom var och en fick göra sitt hus som den ville. Även min man som inte brukar var med och göra pepparkakshusen dekorerade ett. Och min svågers syster som var och firade jul med oss för första gången blev också involverad i vår tradition på ett naturligt sätt.

SONY DSC

Och så här blev resultatet.

SONY DSC

Hela miljön i dagsljus dagen efter.

SONY DSC

TBT minneskalender

by jennie 1 Comment

Torsdag igen och dags för TBT!

Jag har en jättefin adventskalender med 24 små julstrumpor som man kan fylla med vad man vill. Första åren fyllde jag den med godis av olika slag men det funkade inte så bra hos oss. Antingen var vi sugna på godis eller inte, så godiset blev antingen länsat i förväg eller låg kvar flera dagar. Så kalendern tappade lite sin funktion.

IMG_8962 IMG_8963 IMG_8966

Men för några år sen kom vi på en kul ide som bygger på samma sak som jag har sett på bland annat Facebook. Nämligen att öva upp sin förmåga att känna tacksamhet för det man har. Övningen går ut på att tänka ut tre saker man är tacksam över i minst en vecka. Första dagen är det rätt lätt men efter ett tag får man anstränga sig mer och mer för att komma på nya saker. Mer om det kan man till exempel läsa här, eller i boken Snubbla på lyckan (julklappstips).

Vi gjorde så att jag och min man skrev upp 12 saker var som vi är tacksamma för på små lappar och la i kalendern. Det kunde vara allt från att vi fått ett friskt barn till att nya dunjackan var varm och gosig. På kvällen när vi hade värmt glögg och tagit fram lussekatter och pepparkakor turades vi om att läsa kvällens lapp. Det blev alltid väldigt mysiga och positiva stunder och ofta började vi spinna vidare på andra saker som vi är tacksamma för.

TBT pepparkakshuset 2008

by jennie 1 Comment

Eftersom det finns så mycket härligt julmaterial från tidigare år och det säkert inte bara är jag som glömmer lätt, och eftersom det finns flera nytillkomna läsare, tänkte jag köra TBT, Throwback Thursday. Torsdagar framöver kommer det lite gammal men förhoppningsvis fortfarande lika aktuellt inspiration. Tillbakablick till tidigare jular eller lite best of. Häng på vet jag 🙂

Första tillbakablicken blir till 2008. Vi firade jul hos mina föräldrar i Schweiz och jag och mina systrar hade ambitiöst nog gjort en alpvärld i papier mache till huset redan sommaren innan. Den tog mina engagerade föräldrar faktiskt med i bilen när de körde hem efter sommaren. Vi hade gjort alpberg men även små träd med pinnar och vitmossa så att det såg ut som rimfrost. Så här juligt blev vårt arrangemang med alpmiljön, pepparkakshuset och massa julklappar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huset ska så klart föreställa ett alphus med klassisk arkitektur. Min ena syster är teknisk designer och stod för själva konstruktionen. Hon ritade upp en mall i papper som vi klippte ut och la på de mjuka färdiggräddade pepparkaksbitarna och skar ut alla delar. Pilligast var att lägga mandelspån som tegelplattor på taket. Vi klistrade fast dem ett och ett med smält socker och jag hade brännsår på fingrarna flera dagar efteråt. Men när jag ser resultatet får jag nog säga att det var värt det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA