Vad tror ni om Selmas saga?

by jennie 2 Comments

Årets julkalender heter ju Selmas saga.

”Selmas saga” rymmer otroligt mycket julkänsla, ett sagoberättande tilltal, förhoppningsvis snö och kanske till och med en tomte. Så alla julnostalgiker lär bli nöjda, säger SVT:s programchef för barn och ungdom Johanna Gårdare.

 

liten-bild-blogg

 

Jag är hoppfull att detta kan bli en klassisk traditionell julkalender som jag älskar. Vår dotter som kommer att vara fem och ett halvt i jul satt visserligen bänkad förra året också men i år hoppas jag att vi kan titta på det här ihop och få riktigt mycket julkänsla. Det är samma skapare som Tjuvarnas jul, som är en av mina favorit julkalendrar från tidigare år. Det räcker egentligen med den här bilden för att jag ska bli pepp 🙂

 

mg_3269-988x556

 

Mer info finns t.ex. på DN.

Söndagsmys

by jennie 0 Comments

Kan man ha det bättre en söndagseftermiddag än att ligga i soffan med sin tjej i knät och en lussebulle i munnen och kolla på Polarexpressen? Troligtvis inte!

image

Sen när vi har slappat lite ska vi packa inför resan till mina föräldrar men just nu har vi det bara för bra för att ta tag i någonting alls 🙂

Läser julbok

by jennie 0 Comments

I sommar har vi varit mycket hos mina barns mormor och morfar. Där finns massa böcker från när jag var liten. En riktig pärla som jag hade glömt bort är Kajsa Kavat av Astrid Lindgren.

image

Förutom att det är en mysig historia, jag är ett fan av det mesta av Astrid Lindgren, så är det otroligt fina bilder som ger maximal julkänsla. Titta bara på det här.

image

image

Jag älskar att läsa julböcker för min dotter för det gör att hon börjar prata om julen, jag tycker att det är så mysigt att julen är levande för henne året runt.

Vem kan inte känna igen det magiska i att stå med näsan klistrad mot ett skyltfönster i advent?

image

Julfilmslördag

by jennie 1 Comment

Igår kväll när barnen hade somnat och min man hade satt sig framför datorn blev jag oerhört sugen på lite julmys. Det är ju inte helt lätt att få till så här i september men en sak som man ju faktiskt kan smygstarta rätt lätt med är att se en julig film. Jag tycker inte att det finns så många riktigt bra juliga filmer som är värda att se om och om igen, Grinchen kanske men annars vill jag helst se en ny film vilket det ju inte kryllar av.

Men igår sjönk jag i alla fall ner i soffan med en skål popcorn (julsnacksen får vänta lite) och 12 Dates of Christmas, en söt romantisk komedi med tillräckligt mycket julkänsla för att vara sevärd trots att de när lite seg. Historien bygger på ett julmirakel där en person får återuppleva julafton 12 gånger, typ som Måndag hela veckan, och får 12 chanser att få till den perfekta daten.

12-Dates-of-Christmas-Poster

Funkade verkligen för att komma in i julstämning, fullt med vackra julgranar, mysiga halsdukar och amerikanskt pyntade hus. Den finns på Netflix eller kolla in trailern.

12 DATES OF CHRISTMAS - ABC Family delivers the gift of holiday cheer with the world premiere of the original movie, "12 Dates of Christmas," starring Amy Smart ("Just Friends," "The Butterfly Effect") and Mark-Paul Gosselaar ("Franklin & Bash," "NYPD Blue"). The romantic comedy follows a young woman who re-lives the same first date on Christmas Eve over and over again. Will she be able to put her past behind and finally get the romantic Christmas she longs for or will she ruin her chances of love for good? "12 Dates of Christmas" is set to make its world premiere on Sunday, December 11 (8:00-10:00 PM ET/PT), during ABC Family's 12th annual "25 Days of Christmas" programming event, which will feature over 200 hours of holiday-themed entertainment for the whole family from December 1- 25. (ABC FAMILY/CHRISTOS KALOHORIDIS) MARK-PAUL GOSSELAAR, AMY SMART

12 DATES OF CHRISTMAS – ABC Family delivers the gift of holiday cheer with the world premiere of the original movie, “12 Dates of Christmas,” starring Amy Smart (“Just Friends,” “The Butterfly Effect”) and Mark-Paul Gosselaar (“Franklin & Bash,” “NYPD Blue”). The romantic comedy follows a young woman who re-lives the same first date on Christmas Eve over and over again. Will she be able to put her past behind and finally get the romantic Christmas she longs for or will she ruin her chances of love for good? “12 Dates of Christmas” is set to make its world premiere on Sunday, December 11 (8:00-10:00 PM ET/PT), during ABC Family’s 12th annual “25 Days of Christmas” programming event, which will feature over 200 hours of holiday-themed entertainment for the whole family from December 1- 25. (ABC FAMILY/CHRISTOS KALOHORIDIS)
MARK-PAUL GOSSELAAR, AMY SMART

 

Julig barnfilm

by jennie 0 Comments

En julfilm för barn som jag verkligen kan rekommendera är Vännernas stad – Tomtetrassel. Min dotter upptäckte den förra julen då hon var drygt tre år men har tittat på den av och till hela året. Det är en söt historia om tre räddningsgäng, ambulans, brandbil och polisbil, och invånarna i Vännernas stad. Den passar egentligen alla barn som är så där obegripligt förtjusta i utryckningsfordon som min dotter är.

Men framförallt är den verkligen julig, det är fint gjort med dekorationer, snö och julig musik. Jag blir fortfarande juligt pirrig när hon slår på den.

Filmen finns till exempel här: SF AnytimeiTunes och Netflix

Och tycker man lika mycket om den som min dotter gör finns det även ett Halloweenavsnitt och massa vanliga avsnitt att se 🙂

Tecken på jul

Vilken bra fråga av Therese: vilka är era små, små tecken utspridda i era hus och rum som påminner oss om vår favorittid på året?

Jag blev med ens sugen på att ha mer, att lämna några fler väl utvalda saker framme nästa år. Men i år hittar jag det här.

En luciakrona som dottern leker mycket med året runt.

image

Flera flaskor glögg i förrådet under trappan. Jag vet inte hur länge en öppnad flaska glögg håller så jag kommer nog hälla ut dessa och köpa nya när det blir dags. Men jag klara inte att hälla ut glögg efter jul, lukten gör mig nästan vemodig av längtan. Och nu känns det bara mysigt att ha dem där.

image

I en stökig låda i köket ligger den här söta julburken och påminner mig om julen.

image

Sen lämnar jag alla barnens julböcker framme. Det gör jag med flit (som jag har skrivit om tidigare) för att jag tycker det är ett bra sätt för barnen att minnas julen innan de är så stora att de faktiskt kommer ihåg från år till år. Här är några av mina favoritjulböcker för barn.

image

Julpost

Det här paketet skickade jag till min guddotter till första advent.

IMG_9217

 

Det innehöll boken Ingrid och Ivar firar jul. Min dotter och systerdotter har tyckt mycket om andra böcker om Ingrid. Det känns kul att ge bort en julbok i början av advent så att hon får läsa den under december. För en treåring kan julen lätt bli lite abstrakt, man kommer inte i detalj ihåg vad som hände förra året men man minns att det var något kul. En julig bok kan kanske göra att man förstår mer vad man ser fram emot.

ingrid_och_ivar_firar_jul-janouch_katerina-27303348-2614078595-frntl

 

När hon lyfte på boken låg det 24 paket till i lådan, hennes paketkalender. Den hoppas jag skänker henne ännu mer magi i december. Som julnörd vill jag ju gärna föra över en del av det jag tycker är så magiskt på min guddotter, även om jag vet att hennes mamma gör ett bra jobb där också 🙂

IMG_9216

Barnböcker om julen

by jennie 1 Comment

Med små barn blir det lätt lite abstrakt med julen eftersom de inte kommer ihåg vad det är man ska längta efter och räkna ner till. Som mamma och julälskare vill jag så klart föra över en del av julens magi på mina barn. Innan jag fick barn var jag väldigt noga med att inte julfuska för mycket, det vill säga jag skulle inte ha sett en julfilm mitt i sommaren eller så. Men nu har jag insett att det kan ha ett stort värde att ha julsagor liggande framme för att göra julen lika självklar att se fram emot som sommaren eller födelsedagen. Man skulle ju till exempel inte ta bort en bok som handlar om att leka på stranden bara för att det blev vinter.

Här kommer två boktips som har varit populära under året för min treåring.

Eddie och julen tycker jag är riktigt härlig och funkade bra redan förra året då vår dotter var två och ett halvt. Eddie tycker att allt är konstigt, att ha träd inomhus och att de vuxna bara äter och äter. Jag gillar den mycket för att den innehåller många av de delarna man vill introducera sina barn till, som klä granen, baka pepparkakor, julbord och så tomten så klart. Den är fint illustrerad och skriven med mycket humor vilket gjort att jag inte har tröttnat på att läsa den trots att det har blivit väldigt många gånger .

Eddie

 

Mamma Mu och Kråkans jul är också en riktig favorit för mig och min dotter. Det känns som att den är för något större barn, från ca tre år, men vår dotter tyckte om den här väldigt mycket förra julen också och vi läste den ofta hela våren. Kråkan har en lite felaktig bild av vad julen handlar om och slår bara in paket till sig själv. Mamma Mu får visa honom att de finaste klapparna är dom man får av sin vän. Söt historia men har inte lika många juliga inslag även om bilderna är jättefina och fulla av julstämning.

Mamma Mu

 

För lite yngre barn kan jag rekommendera sångboken Tre pepparkaksgubbar. Ett mysigt sätt att få in lite julkänsla även till bebisar. Det här är min dotter när hon var ca fem månader och tyckte det var toppen att lyssna på mamma sjunga samma sång om och om igen. Den är också väldigt fin och hon tyckte faktiskt om den även året därpå.

IMG_4330