En av mina absoluta favoritaktiviteter inför julen är att slå in julklappar. Ibland lägger jag nog längre tid på paketen än på själva innehållet. Jag gillar när mina paket matchar varandra. Inte så att de ska se likadana ut men att de ändå passar ihop. Stilen är ofta lite gammaldags med mycket rött och naturfärgat.

Det är också viktigt för mig att själva paketet blir snyggt och slätt inslaget. Därför vill jag helst lägga saken i en kartong och slå in. Nackdelen är ju att de tar större plats och ska man åka iväg och fira jul som vi gör blir det ju så klart väldigt opraktiskt.

För att alltid ha en passande kartong till presenten sparar jag alla snygga kartonger jag får under året. Detta har jag gjort i flera år så samlingen börjar bli rätt stor.

IMG_8997

En gång hade jag lagt alla kartonger i en stor säck och då trodde min man att det var pappersåtervinning och bar iväg alla till soprummet. Hur man nu kan missta en säck med kartonger för sopor ;-). Men som tur var hann jag upptäcka misstaget och rädda min fina samling innan sopbilen kom!

Trots att jag har så många kartonger (eller just därför) tycker jag alltid att det är svårt att hitta rätt kartong. Den ska vara lagom stor men också gärna platt i modellen så att det har en tydlig framsida för då tycker jag att paketet blir snyggast. När jag väl har valt kartong känns det trist när det står något varumärke eller liknande över hela. Dels för att det inte är så snyggt och dels för att den som får presenten kanske tror att det är en klocka och blir besviken. Så då tar jag ofta lite snyggt juligt pysselpapper och klistrar fast på de sidor som behöver döljas.

IMG_9962

 

Sen gäller det att få till snygga kanter, där är jag perfektionist och kan göra om flera gånger. Mitt bästa tips, som jag i min tur har fått från någon annan julbloggare men jag minns tyvärr inte vem, är att använda någon slags dubbelhäftande tejp. Jag använder en så kallad taperunner för jag tycker att det är så smidigt.

IMG_9965

 

Så länge vår minsta var så liten att hon inte behövde ett eget rum hade vi ett rum över i huset. Det användes främst till förvaring men i jultider förvandlades en del av rummet till mitt lilla “wrapping room”. Det var egentligen bara ett långt bord som jag hade röjt för att få plats för julklappsinslagning och så hade jag allt som jag ville använda till julklapparna lättillgängligt; papper, snören, etiketter och så vidare. Det var så himla lyxigt att kunna ha allt framme och inte behöva röja undan varje kväll. Vi får se hur jag ska lösa den biten i år. Jag har visserligen ett skrivbord på kontoret men där är det inte alls lika gott om plats.

IMG_9171

IMG_9173

IMG_9169

 

 

Här kommer några exempel på favoritpaket från tidigare år. Klicka på länkarna om ni vill veta mer om hur jag har gjort.

 

På en del paket fick jag för mig att måla mönster för hand, inspirerat av Ernst.

IMG_9367

 

 

En annan favorit är att använda garn istället för snören, jag tycker att det ger en härlig lite gammaldags känsla.

IMG_9372

IMG_9371

 

Ett av mina ambitiösaste paket är nog det här med handbroderat band vilket så klart tog lite tid men var väldigt kul. Det enda dumma med paketet är att jag inte fick plats med en etikett på något snyggt sätt, så jag hade ingenstans att skriva rimmet. Jag fick lägga med en lapp istället.

IMG_9304

 

Här har jag fäst papperslöv som jag hade klippt ut med en pepparkaksform som mall och röda bär från det som blivit kvar när jag gjort hål med en håltagare i ett rött papper. Efter lite velande satt jag även dit ett rött snöre, tycker oftast att paketen ser så nakna ut utan snöre.

IMG_9982

 

Det här är en julklapp till min mamma. Under min uppväxt firade vi jul vid Siljan i Dalarna med min mammas släkt, och därför förknippar jag dalahästar både med jul och med henne. Pappret från Rusta tycker jag är väldigt fint men kvaliteten är inte så bra. Därför passade det bra att bara använda en remsa av det. Jag klistrade också fast en bit av pappret på ett hårdare papper och stansade ut en etikett som var stor nog att skriva rimmet på. Dalahästen är en del av ett pysselkit från Panduro som jag bara har målat vit.

IMG_0598

 

Ett romantiskt paket som jag gjorde till min man hade både en mistel och hjärtan på tråd.

IMG_0684

 

Ett annat paket jag blev väldigt nöjd med är det här med egengjord etikett. Har även målat snöflingor för hand på paketet.

IMG_9488

 

Samma etikett sitter på det här paket, men här tillsammans med en egenpysslad krans.

IMG_0667

 

Till barnens paket tycker jag om att göra lite mer barnvänliga inslagningar, sådant som jag tror att de kommer uppskatta mer än gammaldags papper och garn. Den glittriga granen gick snabbt att göra och var mycket populär hos dottern som då var tre år.

IMG_9493

IMG_9494

IMG_9492