Pepparkakshus anno 2008

by jennie 4 Comments

Jag är väldigt förtjust i pepparkakshus. Det är så himla fint och juligt och ger maximal stämning tycker jag. Några gånger har jag varit på Arkitektur- och designcentrums pepparkakshustävling i advent. Det är verkligen häftigt att se vilka kreationer folk har gjort, titta t.ex. på det här klippet. Eller kommer ni ihåg den här fina och effektfulla reklamen från Stadsmissionen? Den är från samma tävling.

Bilder1

Jag tycker också det är väldigt roligt att göra egna pepparkakshus, men då pratar vi lite mer amatörmässiga byggen. Vill ni se riktigt proffsiga byggen kolla gärna in den här fina bloggen: Ximas by Nilli. Jag har tidigare bakat pepparkakshus ihop med mina systrar och vi har haft väldigt kul när vi har byggt dem vilket väl är en del av varför jag har så positiv koppling till pepparkakshus. Sedan vi fick barn 2011 har vi dock inte orkat göra några ambitiösa hus och så kommer det mest troligt att bli i år också. Om vi gör ett hus i år får det nog främst bli för att pynta ihop med barnen.

Tills dess att barnen är så stora så att de kan vara med på mer imponerande byggen, alternativt hålla sig undan tillräckligt länge för att vi ska få färdigställa dem i fred, får jag hålla tillgodo med tillbakablickar. Idag blir det till 2008. Vi firade jul hos mina föräldrar i Schweiz och jag och mina systrar hade ambitiöst nog gjort en alpvärld i papier mache till huset redan sommaren innan. Den tog mina engagerade föräldrar faktiskt med i bilen när de körde hem efter sommaren. Vi hade gjort alpberg men även små träd med pinnar och vitmossa så att det såg ut som rimfrost. Så här juligt blev vårt arrangemang med alpmiljön, pepparkakshuset och massa julklappar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huset ska så klart föreställa ett alphus med klassisk arkitektur. Min ena syster är teknisk designer och stod för själva konstruktionen. Hon ritade upp en mall i papper som vi klippte ut och la på de mjuka färdiggräddade pepparkaksbitarna och skar ut alla delar. Pilligast var att lägga mandelspån som tegelplattor på taket. Vi klistrade fast dem ett och ett med smält socker och jag hade brännsår på fingrarna flera dagar efteråt. Men när jag ser resultatet får jag nog säga att det var värt det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments ( 4 )

 1. ReplyNilli
  Tack för att du länkade till min blogg! Men, wow, jag måste säga att jag är grymt imponerad av hela storyn med alpvärlden i papier mache, snacka om engengemang! Och det blev verligen supersnyggt! Själv brukar jag lägga hela krutet på själv huset, jag brukar inte orka göra så mycket "runt omkring", men jag tycker verkligen att det är supernnyggt, så jag får försöka bli bättre på det!
  • Replyjennie
   Tack Nilli! Dina hus är verkligen helt fantastiska, jag tyckte det var jättekul att följa när det växte fram förra året. Vi la krutet på det som man kan spara från år till år. Men nu är den tyvärr kvar i Schweiz och inte så enkel att ta på flygplanet :)
 2. Replyjohanna
  Vilka fina hus! Jag tycker själv det är så svårt att få till dom bra :/
  • Replyjennie
   Tack, jag tycker också det är svårt. Vi har ofta satsat mer på pynt än själva konstruktionen. Och inte dragit oss för att fuska med lite lim :)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.