Tysk jul

by jennie 0 Comments

Som för många andra julbloggare är ett drömresemål i jultider absolut New York. Det finns många filmer och serieavsnitt som utspelar sig där och det ser alltid helt magiskt ut tycker jag. Men utöver USA så är mitt absoluta favoritland när det gäller jul och advent Tyskland. Den tyska smaken är lite som en blandning mellan det svenska och det amerikanska upplever jag. Lite mer olikfärgade lampor än här men ändå med det där traditionella och mysiga som granris och så vidare som vi har. Men framförallt tar de julen på lite mer allvar än vad vi gör i Sverige. Varje liten ort har en egen julmarknad och i de större städerna finns det små julmarknader runt varje hörn. Första advent förra året var jag och min ena syster och hälsade på vår yngsta syster i München där hennes pojkvän bor. Redan när vi klev ut ur flygplatsen på väg mot tågstationen möttes vi av en liten julmarknad som var inklämd på en innergård. Julstämning direkt!

Photo 2013-11-29 18 46 51

Många tyska städer har också en stadskärna som gjord för julmarknader, med vackra torg, fackverkshus, gamla kyrkor och små gränder. Jag har än så länge bara varit på julmarknader i södra Tyskland (till exempel Stuttgart, Heidelberg, Dortmund, Mannheim och München) så högt upp på min önskelista står nu någon av de nordtyska som Leipzig, Hamburg eller Lübeck. Men den resan får vänta lite, i år har jag ju en liten bebis att ta hänsyn till.

En annan sak jag gillar med Tyskland är att fler pyntar utsidan av huset och trädgården än i Sverige. Det gör att även en promenad i närområdet ger maximal julstämning. Förutom lampor (ofta olikfärgade) i träden ser man till exempel inslagna paket som hänger i träd eller tomtar som klättrar på fasaden.

Här är ett kul exempel som visserligen är från Schweiz. Jag tog bilden för några år sen när vi var på en promenad i närheten av mina föräldrar. Inte alls min smak men jag älskar engagemanget. Det spelades till och med julmusik i en högtalare 🙂

SONY DSC

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.