Traditioner för första advent

by jennie 0 Comments

Första helgen i advent är ju helig för oss julälskare. Jag och mina systrar har som tradition att ses och kickstarta advent tillsammans. Vi går på julmarknader, shoppar julklappar, äter god mat och julmyser ihop.

Traditionen började när jag flyttade hemifrån för 15 (!) år sedan med att min äldsta lillasyster kom och hälsade på mig i Lund där jag bodde då. Ett år besökte vi Malmö och ett år Köpenhamn. Sedan flyttade hon hemifrån till Uppsala och då sågs vi där. När vår yngsta syster flyttade hemifrån till Göteborg hängde hon också på traditionen och vi sågs hos henne. Sedan dess har vi haft som tradition att ses hos den som flyttat senast, och under många år var det alltid en av oss tre som hade flyttat till ett nytt ställe. Det har blivit många olika ställen genom åren, Stuttgart, Zagreb, Milano, Zürich och München. Förra året hade både jag och ena systern små bebisar så då blev det ingen resa utan vi sågs i Stockholm med familjerna istället. Men i år tänkte vi ta igen det med råge och eftersom ingen har flyttat sen sist har vi bokat en weekend till Hamburg.

binnenalster-mit-beleuchtetem-weihnachtsbaum-in-hamburg

Vi har bott i Tyskland några år under vår uppväxt och det var nog under de åren som jag blev riktigt julnörd. Tyskar kan det här med jul och framförallt julmarknader. Det finns små marknader i varje hörn och folk träffas där om kvällarna för att dricka Glühwein och umgås, så himla mysigt.

Just Hamburg har jag bara varit i med jobbet tidigare men det känns som en mysig stad som samtidigt är så pass stor att det går att göra lite vanlig shopping också.

hamburger-weihnachtsmaerkte-in-der-innenstadt--32-

Rådhusplatsen där den största julmarknaden är

 

hamburger-weihnachtsmaerkte-in-der-innenstadt--52-

Här ser jag framför mig hur jag och systrarna står och hänger över ett glas Glühwein eller två

Och att det finns en karta över alla julmarknader är väl bara för underbart!

weihnachtsmaerktekarte

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.