Vad ska man ha på sig på julafton egentligen?

by jennie 4 Comments

Jag har sett att några julbloggare har börjat fundera på vad de ska ha på sig på julafton. Själv brukar jag inte tänka på att köpa några särskilda kläder. Jag har mycket rött i min garderob så det brukar finnas saker att välja på ändå.

Att jag inte tänker på att köpa någon särskild jul-outfit beror nog på att jag är uppvuxen med att ha daladräkt på julafton. Vi brukade fira jul i min mammas släkts ställe utanför Leksand. Vi hade barndräkterna när jag var liten och när jag konfirmerade mig fick jag en vuxendräkt.

image

Här är min mamma när hon förbereder julbordet en jul för ca tio år sedan. Jättefina dräkter men rätt obekväma, kjolen är tung och kliar och livet sitter alltid för tajt efter julbordet hur löst man än har snörat det 🙂

Nu firar vi oftast jul hos mina föräldrar i Schweiz och då känns det ju inte lika naturligt att ha daladräkt längre.

Förra julen hade jag en liten bebis som ammade så dels var det inte så smidigt med klänning och dels fick man räkna med en bebisspya när som helst. Så då fick det bli en rätt enkel klädsel, min svarta favoritkjol, en röd blus och svart kofta. Funkade men inte jättekul.

Tidigare år har jag ofta haft någon rutig kjol, jag älskar rutiga kjolar hela hösten och julen.

image

Men i år kanske jag skulle ta och slå till på något festligare. Nu har jag suttit och googlat en del, fast man kanske ska vänta med att beställa tills mer julkläder kommer till butikerna?

Några favoriter är i alla fall än så länge dessa skjortklänningar, gillar verkligen skjortklänningar.

M3221C0J1-G11@12

324495467-def702b0-e077-401a-b755-251089e6c202

 

Skulle jag slå på stort skulle jag gärna ha en klänning från Jumperfabriken, så mysiga, men ack så dyra.

15302513

 

15305762

En billigare variant på stickad klänning, men tyvärr inte fullt lika snygg.

324518987-93e926d8-2e27-44ed-9a73-ccc22ca8f551

Brukar ni köpa särskilda kläder till julafton?

Comments ( 4 )

 1. ReplyDenise - Min Glittriga Jul
  Den gråa var väldigt fin! =)
  • ReplyJennie
   Ellerhur, smakar det så kostar det... ;.)
 2. ReplyCharlie CS- Kulturtant som älskar julen!
  Tror verkligen du skulle passa i en sån skjortklänning! Om jag utgår ifrån den bilden du har på dig själv! Förra året fick jag faktist en julklänning av min pappa någon vecka innan jul. Men att fira jul i daladräkt var ju en kul idé. Men varmt! Jag har en Sollerö dräkt från mitten på 1850talet jag hade tidigare. Kommer inte i den längre men kanske i framtiden.
 3. ReplyJulpussar
  Jag brukar inte köpa särskilda kläder till julafton utan använda nåt lite lagom halvfint (oftast kjol eller klänning), gärna som sitter sådär lite lagom löst i midjan så man verkligen kan äta sig proppmätt på julbord! Och angående klänningarna så håller jag med övriga, den gråa från Jumperfabriken eller den röda skjortklänningen (den med vid kjol och kort ärm) är snyggast. Har flera varianter av skjortklänning i den modellen själv och älskar dem!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.