Pepparkakshus anno 2009

by jennie 1 Comment

2009 gjorde vi inte ett pepparkakshus utan en hel by! Vi gjorde ett litet och väldigt enkelt hus till var och en som var med och bakade och så fick den personen pynta huset som den ville och ställa i vår alpvärd (som jag skrev om här). Det blev också en liten kyrka för att göra byn komplett.

Vi skar ut mallar i tjock kartong så att de skulle gå att återanvända smidigt. Sen kavlade vi ut pepparkaksdeg och gräddade. När degen var färdiggräddad men inte hade stelnat än skar vi ut våra husdelar. Sedan var det montering på löpande band.

SONY DSC         

Vi använde smält socker vid montering, fäster rätt bra med jobbigt att ha att göra med eftersom det lätt bränns och blir väldigt kladdigt.

SONY DSC

När husen var färdiga var det dags för det roliga, att pynta husen. Vi hade köpt en massa godis och så klart väldigt mycket florsocker till kristyr. Det blev ett kul gemensamt projekt där alla engagerade sig eftersom var och en fick göra sitt hus som den ville. Även min man som inte brukar var med och göra pepparkakshusen dekorerade ett. Och min svågers syster som var och firade jul med oss för första gången blev också involverad i vår tradition på ett naturligt sätt.

SONY DSC

Och så här blev resultatet.

SONY DSC

Hela miljön i dagsljus dagen efter.

SONY DSC

Comment ( 1 )

  1. ReplyAnnas Strålande Jul
    Vilken fin by! Så bra det blev. Vi brukar göra exakt samma pepparkakshus varje år med samma mall från när jag var liten. Vi använder också smält socker eftersom det fäster så bra.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.